November Music - YeonDo

Live registratie van YeonDO tijdens November Music 2021

  • Credits
  • Program notes
  • In focus
  • Interviews
  • About
Credits

Live registratie van YeonDO tijdens November Music 2021

Compositie, concept en regie: Seung-Won Oh 

Live opgenomen op 14 november 2021 tijdens  November Music in het Jheronimus Bosch Art Center in ‘s-Hertogenbosch

Uitvoerenden:
Cappella Pratensis
New European Ensemble 
Helena Rasker – alt
o.l.v. Manoj Kamps

Deze productie is mede mogelijk gemaakt door
Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Provincie Noord Brabant

Program notes

Het leven zelf is al raadselachtig genoeg, maar het mysterie van de dood roept nog veel meer vraagtekens op. Als de dood dan op de deur klopt, wordt het stervensproces met allerlei mystieke rituelen omgeven. Nog nooit klonk het dodenmis ritueel zo louterend als bij de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Won Oh. Imponerende slagwerkpartijen, meditatieve strijkpassages en hemelse stemmen smelten samen tot een spiritueel momentum. Het publiek maakt letterlijk deel uit van een intense concertervaring. Onbegrensde, tijdloze muziek die moeiteloos eeuwen doorkruist.

Met haar weidse muziekritueel YeonDo werpt Seung-Won Oh nieuw licht op de aloude Koreaanse katholieke kerktraditie. Voordat iemand wordt begraven vindt er een begeesterd groepsgebed plaats voor de dode. De componiste is gefascineerd door dit unieke dodenritueel dat Koreaanse begrafenistradities verbindt met het katholieke geloof in Korea. Tijdens het YeonDo-ritueel verblijft de dode bijvoorbeeld in het vagevuur totdat de zonden zijn vergeven en het hemelen kan beginnen. De geest wordt voorbereid op zijn tocht naar een nieuwe wereld. Oh’s live muziek heeft een grote fysieke uitstraling waarbij muzikale handeling en klankritueel in elkaar overvloeien.

In haar dodenmis is een hoofdrol weggelegd voor New European Ensemble, de zangers van Cappella Pratensis en alt Helena Rasker die een zinderend en tijdloos ritueel ontketenen. Dit alles onder leiding van dirigent Manoj Kamps. De sacrale ruimte van het Jheronimus Bosch Art Center en het hemelse lichtontwerp van Tim van ‘t Hof vormen het ideale decor voor Seung-Won Oh’s requiem.

In focus

Lees meer over YeonDO

Interviews

Interviews met Seung-Won OH over projecten i.s.m. Asko Schonberg en Deuss MusicAbout

Meer publicaties over Seung Won Oh. Om te downloaden !!!