November Music - Heat and Memory

Live registratie in De LINK in Tilburg

  • credits
  • programnotes
  • in focus
  • interview
  • about
credits

Heat and Memory
Compositie van Gábor Tarján in opdracht van November Music

Uitgevoerd door:
Emma Breedveld - viool
Gábor Tarján - live-elektronica

Opgenomen in De LINK in Tilburg

programnotes

Wat is tijd? Een vraag die bijna niet te beantwoorden is. Toch wagen componist Gábor Tarján en violiste Emma Breedveld een sprong in het diepe. Dankzij Einstein weten we dat er niet één tijd is, maar een ontelbaar hoeveelheid tijden die allemaal door elkaar lopen. Daarnaast staat de eigen tijdservaring van ieder mens hier min of meer lijnrecht tegenover. De échte tijd van Einstein en onze diepe, emotionele, menselijke relatie met tijd bestaan allebei en zijn even reëel.

In hun verbeeldingsrijke concertperformance Heat and Memory gaan Tarján en Breedveld op onderzoek uit en verkennen ze beide werelden. Zowel violiste als componist staan op de vloer. De violiste speelt, beweegt en fluit. De componist bedient live de elektronica. Langzaam uit het niets ontstaan er klankwolken opgebouwd uit meerdere lagen viool. Tijden en tempi lopen door elkaar. Een vervreemdende en melancholische zoektocht naar de ongrijpbaarheid van tijd als klank.

De Canadees-Hongaarse slagwerker en componist Gábor Tarján woont en werkt al een tijd in Nederland. Hij is met name actief voor zijn interdisciplinaire gezelschap Het Filiaal Theatermakers. Zijn voorstelling Baron Rabinovitsj was onder meer te zien op in New York (Broadway), Hong Kong en Cleveland. Zijn composities werden uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor, het Ives Ensemble, Arraymusic en het Nederlands Blazers Ensemble.

in focus

Meer informatie over Gábor Tarján

interview

Aad van Nieuwkerk sprak met Gabor Tarjan over zijn project Heat and Memory een compositie opdracht van November Music

about

Meer informatie om te downloaden en te lezen