Dag van de componist

LIVE vanuit Tivoli Vredenburg

  • Leve de componist
  • Het programma vandaag
  • Steun de componist!
Leve de componist

Het is de hele dag feest met een programma van 12 uur vol met concerten en talkshows Live vanuit Tivoli Vredenburg. En we schakelen elk uur met een van de locaties waar de gehele dag meer dan 100 concerten worden georganiseerd.

De presentatie deze dag is in handen van Aad Van Nieuwkerk, Anne Maartje Lemereis, Huba de Graaff, Karmit Fadael en Sarah Neutkens

Het programma vandaag

10.00 - 11.00 uur

In het openingsuur presenteren we live-reportages van de uitrol van de Grootste Grafische Partituur, rechtstreeks vanaf het Centraal Station en Hoog Catharijne. Muziekhistoricus en componist Leo Samama belicht de nieuwe Nederlandse muziek in de laatste decennia. Mirjam Zegers blikt vooruit op de onthulling van de gedenkplaat op de gevel van het huis waar de componistenfamilie Andriessen resideerde. Ze spreekt over de Utrechtse roots van Hendrik, Jurjaan en Louis.

11.00 - 12.00 uur

Vrouwenkoor NEON geeft twee optredens met werken van Corrie van Binsbergen, Anthony Leigh Dunstan, Jasna Veličković en Marion von Tilzer.
Marion von Tilzer is te gast om over haar werk te praten.
Verder dat uur een gesprek met Martin Fondse, Componist des Vaderlands en Esther Gottschalk, New Music NOW over de Dag van de Componist en het belang van de Nederlandse componisten voor de muziek en de cultuur in Nederland.

12.00 - 13.00 uur

Rond het middag uur twee optredens van Nieuw Amsterdams Peil (NAP) met Gerard Bouwhuis (piano), Heleen Hulst (viool) en Mick Stirling (cello).
Ze spelen drie stukken van Louis Andriessen, Trepidus, Image De Moreau en Sarabande
En ze schuiven aan tafel om te praten over het werk van Nieuw Amsterdams Peil.
Het tweede concert van NAP is stuk ' Big Picture' van componiste Vanessa Lann. Vanessa is ook te gast om over haar werk te praten. Ook gaat de video 'Geluiden van Lucht' van Vanessa Lann in première met een 360-camera.

13.00 - 14.00 uur

Douwe Eisenga schreef zijn pianostuk For Mattia en hij speelt het stuk zelf. Op een licht ontstemde piano maakte hij eerder een opname, die razendsnel steeg in de klassieke top 400. Eisenga kwam vol in de schijnwerpers te staan met zijn contemplatieve pianostuk, het soort muziek waarvoor de term ‘neoklassiek’ nieuw leven in is geblazen.
Douwe Eisenga wordt door Aad van Nieuwkerk en Karmit Fadael geïnterviewd.
Daarna schuiven Celia Swart en Bram Kortekaas aan. Zij schreven nieuw werk voor het Concertgebouworkest en praten over hun samenwerking als componerende twintigers met het wereldvermaarde orkest.

14.00 - 15.00 uur

Primo Ish-Hurwitz wilde samen met 19 collega-componisten een groot collectief stuk schrijven voor twee piano’s en twee slagwerkers. Het is hem gelukt! Met het eindresultaat Toonzetters toert hij door het hele land. Hij neemt 2 componerende vrienden mee en de 4 musici die live een deel spelen uit het concertvullende stuk.
Aad van Nieuwkerk en Karmit Fadael gaan met de ‘Toonzetters’ in gesprek.

15.00 - 16.00 uur

Het Adam Quartet – nog op de Strijkkwartet Academie – bestelde bij 6 jonge componisten nieuwe stukken. Ze komen er 2 spelen: van Amarante Nat en David Azaglo. De twee componisten gaan met Aad van Nieuwkerk en Karmit Fadael in gesprek over hun nieuwe werk.

De muziekvideo 'Malaya Sadovaya' van Renán Zelada Cisneros gaat in première, waarbij Renán aanwezig is in de studio.
Tussen al dat jonge compositietalent komt Alexander Buskermolen, directeur van het Prinses Christina Concours, vertellen over het aanstaande Compositie Concours.

Ook Wiek Hijmans komt langs. Hij speelt elektrische gitaar en is bezig aan een monsterproject: 150 muzikale hommages aan alle 150 psalmen. Wat hem bezielt, komt hij uitleggen.

16.00 - 17.00 uur

Om 16 uur twee concerten van het Amstel Quartet.
Ze voeren een deel uit van 'De Betoverde Vaatwasser' uit, een absurdistische radiofonische mini-opera, gecomponeerd door Reza Namavar, met in de hoofdrol de bekende tenorzanger Marcel Beekman. Ook spelen ze 'Drop after Drop' dat Maxim Shalygin schreef voor Festivals for Compassion. Na afloop spreken Anne-Maartje Lemereis en Aad van Nieuwkerk met Reza Namavar.

De Gemeente Goes maakt in de uitzending bekend wie per 18 juni 2022 de allereerste Stadscomponist van Goes wordt. Vervolgens gaat Aad van Nieuwkerk in gesprek met deze kersverse Stadscomponist.

Ook Jan-Bas Bollen schuift aan. Hij maakt furore met zijn hypertheremin. Met zijn handen brengt hij een magnetisch veld tot zingen en genereert hij geprojecteerde computeranimaties: beeld en geluid smelten samen. Te zien is de première van de videoregistratie van Skin|Scan|Scape.

17.00 - 18.00 uur

Trio Napolov | Fridman | Sandee geeft compositieopdrachten. Betrokken bij het scheppingsproces verbreden ze de grenzen van het repertoire voor hun ongewone bezetting: slagwerk, cello en piano. Ze spelen muziek van Christiaan Richter, Robin de Raaff en Calliope Tsoupaki.
Na afloop spreken Aad van Nieuwkerk en Anne-Maartje Lemereis met Christiaan Richter en Calliope Tsoupaki.
Ook Florian Magnus Maier schuift aan voor een interview. Te zien is de videopremière van The Music of Erich Zann, een violistisch hoogstandje dat is gebaseerd op een kort verhaal over een musicus die geleidelijk de afgrond van waanzin in glijdt.

18.00 - 19.00 uur

Twee optredens van het Cello Octet. De acht cellisten spelen 'Two Mediterranian Dances' van de 91 jarige Theo Loevendie, een stuk van de 12 jarige Gözde Köse, 'Phoenix' van Kate Moore, 'Sort Sol' van Geerten Feller en 'The Natural History of Destructio' van Christiaan Verbeek.
In de studio is Theo Loevendie te gast om te praten over zijn werk.

Bianca Bongers
komt ook langs voor een gesprek. Zij componeerde Mitte voor de drie altviolisten uit Ensemble Modern, Ensemble Recherche en Ensemble Intercontemporain.

19.00 - 20.00 uur

Het thema vrijheid staat aan het begin van de avond centraal in de concert- en talkshowmarathon van New Music NOW. Pianist en componist Rembrandt Frerichs heeft een vrije geest. Om te improviseren, om zijn composities te verrijken met jazz, of om met Iraanse musici een brug te slaan tussen Oost en West.

Hij speelt nieuw werk met vier strijkers en gaat in gesprek met collega-componisten Anne-Maartje Lemereis en Sarah Neutkens.

20.00 - 21.00 uur

Vier musici van het Utrechtse ensemble Insomnio nemen twee stukken van Jacob TV mee. Na zijn meesterlijke ode aan het Paradijs in zijn spraakmakende oratorium Paradiso kon een bezoek aan het vagevuur niet uitblijven: In limbo voor viool en piano. In Farewell Feathered Friends gaat een blokfluitist in dialoog met in hun soort bedreigde vogels, vastgelegd op tape. Collega-componist Sarah Neutkens praat met Jacob TV over zijn stukken.

Componeren voor vioolconcoursen. Het vraagt van componisten om met een licht sadistische inslag voor de violist een uitdagend parcours uit te stippelen met pittige hindernissen. Martijn Padding zit graag op de huid van zijn musici. Aan hem zijn Pièces de concours meer dan toevertrouwd. Ook Joey Roukens verwerkte in zijn concourspartituur Riffs violistische hoogstandjes. Emma Roijackers en Joshua Tavenier stappen tijdens de livestream in de arena.

21.00 - 22.00 uur

Het slotuur van onze concert- en talkshowmarathon opent met een gesprek tussen Martijn Padding en Anne-Maartje Lemereis. Daarna verschijnen drie ensemble op het podium. Frisse Oren speelt delen uit Strek van Oene van Geel: briljante muziek voor een kindervoorstelling.T R O M P O bestaat uit Carlos Anez (fluit), Marthe Lasthuis (viool) en Laura Nygren (contrabas). De drie delen hun liefde voor (post)minimal, mooie vreemde klanken en het verkennen van grenzen. Ze vertolken Laura Nygrens Cars pass across a Fjord.f

Klankavonturier Gemma Luz Bosch duikt eigenhandig in de klei. Ze is gefascineerd door de rijkdom aan klankkleuren die klei kan produceren en heeft keramische instrumenten ontwikkeld, waaronder waterfluiten en percussie-instrumenten. Haar akoestische Trio Kaer maakt een avontuurlijke reis door het keramische klankpalet. Verwacht levendig, speels en in het moment gespeelde minimal music en soundscapes.





Steun de componist!

New Music NOW promoot en steunt componisten met meer airplay en nieuwe compositie kansen.

We dromen van meer tijd & aandacht voor het maken, spelen en delen van nieuwe muziek. Daarom bouwen we aan ons eigen Do-It-Together Platform én Compositie Fonds. Van elke euro die aan New Music NOW gedoneerd wordt, gaat de helft naar promotie en de helft naar het compositiefonds. Groot of klein, elke donatie helpt. Daarmee draag je direct bij aan meer airplay voor componisten en de totstandkoming van nieuwe compositie projecten.
Grote dank, namens alle componisten en muziekliefhebbers!

Doe mee en sluit je aan!
Doneer hier en word lid