November Music 2022 - Hannes Minnaar

Live registratie

  • Credits
  • Programma
  • Achtergrond
Credits

Live registratie van het concert van Hannes Minnaar opgenomen op 10 november in de Willem Twee Toonzaal tijdens November Music 2022

Hannes Minnaar speelt de Nocturnes van componist Rob Zuidam en Gaspard de la Nuit van Maurice Ravel


Programma

De liefde voor de allermooiste pianomuziek zit heel diep bij Hannes Minnaar.
De Nederlandse klassieke pianist is in recordtijd doorgestoten naar de nationale en internationale top.
In 2019 debuteerde Minnaar al in de prestigieuze concertserie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw. NRC Handelsblad prijst zijn pianospel dat ‘vrij is van bluf en branie’ waarbij de muziek steeds voorop staat. ‘Hannes Minnaar bewijst thuis te horen onder de meesterpianisten’, luidde het slotoordeel.
Minnaar reikt ver met zijn repertoirekeuze: van Bach tot Beethoven, en van Rachmaninov tot Ravel. In 2012 won Minnaar al een Edison met zijn debuutalbum en vier jaar later ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Vorig jaar bracht hij een bejubelde cd met Bachs Goldbergvariaties uit.

Minnaar maakt ook steeds meer welkome uitstapjes naar eigentijds repertoire. Speciaal voor Hannes Minnaar componeerde Rob Zuidam een reeks van vijf Nocturnes. Bezonken pianowerken waarin de nacht op intense wijze bezongen wordt. Muziek vol verbeeldingskracht en stille dramatiek. Pianist en componist leerden elkaar kennen toen Minnaar het Tanglewood Concerto van Zuidam vertolkte in 2016 tijdens de NTR Zaterdagmatinee in Amsterdam. Een vervolg bleef gelukkig niet lang uit.
Naast Zuidams pianocyclus, vertolkt Minnaar ook een toepasselijk werk van favoriet Maurice Ravel, Gaspard de la Nuit. Eén van zijn lastigste pianopartituren überhaupt waarin Ravel op meesterlijke wijze speelt met grillige klankschilderingen en virtuoze, onstuimige vergezichten.

Achtergrond