November Music 2022 - Calefax

Live registratie

  • Credits
  • Programma
  • Interview
Credits

Live registratie van het concert van Calefax op 12 november tijdens November Music.
Met werk van de componisten Joël Bons, Jan-Peter de Graaff en Carola Bauckholt

Programma

Joël Bons - Six Scenes
Jan-Peter de Graaff - Enivrez-vous!
Carola Bauckholt - Zügvogel
Nina Shekhar - Red

Calefax bestaat uit
Oliver Boekhoorn - hobo
Bart de Kater - klarinet
Raaf Hekkema - saxofoon
Jelte Althuis - basklarinet
Alban Wesly - fagot

Programma

Een Nederlandse kamerensemble dat niet meer weg te denken is op de podia. Calefax Rietkwintet is alom geliefd. De combinatie hobo, klarinet, basklarinet, saxofoon en fagot is goud waard. Het in 1985 opgerichte rietkwintet heeft altijd een voorliefde voor eigentijdse muziek gehad en heeft verschillende componisten opdrachten verleend. Tijdens November Music 2018 speelde Calefax nog het speciaal voor hen geschreven Wind Waves van Georges Aperghis, en een jaar later werkte ze op het festival samen met theatermaker Boukje Schweigman en componist Yannis Kyriakides.

Grenzen opzoeken doet Calefax ook tijdens November Music 2022. Componisten van over heel de wereld werken aan nieuwe stukken voor het rietkwintet. De jonge Nederlandse componist Jan-Peter de Graaff schrijft voor het eerst een werk voor de kleurrijke bezetting van Calefax genaamd ‘Enivrez-vous’. 

Zijn collega Joël Bons laat de veelzijdigheid van het kwintet aan het woord in zijn Six Scenes dat voor het eerst als volledige cyclus klinkt. Op pijl – een korte introductie – volgt domino, waarin fagot en basklarinet tikkertje spelen; little screw is een verknipte blues die evolueert van zwoel naar uitgelaten; na de koddige kermis van carousel brengt flow diepte en rust; aangevuurd door de fagot jutten de musici elkaar met snelle riffs op in het slotdeel paykan.

Daarnaast speelt Calefax Red van de jonge Californische componiste Nina Shekhar. Zij won twee jaar geleden de jaarlijkse Calefax Composers Competition. Calefax speelt ook een klassieker uit hun repertoire, het luisterrijke werk Zugvögel van de Duitse componiste Carola Bauckholt. Een ware toondichter die een geheel eigen klanktaal bezigt.

In samenwerking met Stichting Kamermuziek 's-Hertogenbosch.

Interview