November Music 2023 - Zwerm

Live registratie

  • Credits
  • Programma
  • Achtergrond
  • Extra
Credits

Live registratie van de Belgische formatie ZWERM tijdens het November Music Festival 2023 met
de liedcyclus ‘Noise Uprising’ van componist Christopher Trapani.

Concept & Development: Christopher Trapani & Zwerm
Composition: Christopher Trapani
Performers: Sofia Jernberg, Sophia Burgos & Zwerm (Kobe Van Cauwenberghe,
Toon Callier, Johannes Westendorp, Christopher Trapani)

Sound: Antoine Delagoutte

Supported by Vlaamse Gemeenschap & Ernst von Siemens Musikstiftung

Programma

In de caleidoscopische muziek van de Amerikaan Christopher Trapani bundelen zich talloze invloeden: van folk en Delta-blues tot shoegaze en Turkse maqam. Hij heeft ook een grote voorliefde voor microtonale, ongewone stemmingen en meanderende canons.

Voor de liedcyclus ‘Noise Uprising’ van Christopher Trapani gaat Zwerm in zee met de veelzijdige zangeressen Sofia Jernberg en Sophia Burgos. Ware vocale acrobaten die hun stembanden vlot kunnen oprekken.

Vertrekpunt voor de liedcyclus is het gelijknamige boek van Michael Denning. Daarin beschrijft Denning de explosie aan opnames van populaire muziek in havensteden over de hele wereld als gevolg van de komst van de elektrische opnametechniek in 1925. De historische 78 toeren platen uit deze tijd zijn de niet zo stille getuigen van het ontstaan van jazz, son, samba, rembetiko, fado en tango. Aan de hand van analyses en transcripties van bestaande historische opnames en 78-toeren platen reconstrueert Trapani deze verborgen geschiedenis en schrijft een collectie korte werken, gebundeld in een liedcyclus.

Programma: Noise Uprising - A Polystylistic Atlas
1. Prelude
2. Jakarta (Kroncong)
3. Tunis
4. Buenos Aires (Tango)
5. Havana (Son)
6. Piraeus I (Taksim)
7. Piraeus II (Rembetika)
8. Lisbon (Fado)
9. Bombay (Alap)
10. Bali
11. Honolulu

Achtergrond

Zwerm is een elektrisch gitaarkwartet uit België, opgericht in 2007. In de loop der jaren heeft de groep samengewerkt met verschillende componisten, performers en beeldend kunstenaars. Zwerm heeft nooit gestreefd naar een eenzijdig artistiek profiel. De afgelopen tien jaar laveerde het kwartet tussen Engelse renaissancemuziek, hedendaags gecomponeerde muziek en experimentele pop/rock. De gemene deler was niet zozeer een bepaalde stilistische visie, maar eerder een gedeelde nieuwsgierigheid naar alle soorten muziek.

Ze gaven concerten in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Mexico, Iran en de Verenigde Staten op grote festivals zoals Holland Festival, Ruhr Triënnale, Ultima Festival en locaties zoals The Barbican Centre in Londen, deSingel, Handelsbeurs, Bimhuis...

Ze werkten samen met muzikanten, componisten, producenten, theatermakers, choreografen en beeldend kunstenaars als Fred Frith, Stephen O'Malley, Rudy Trouvé, Benjamin Verdonck, Claire Croizé & ECCE, WALPURGIS, Post Uit Hessdalen, Bad Van Marie, Mauro Pawlowski, Joanna Baillie, Heleen Van Haegenborgh, Lucas Van Haesbroeck, La Muse en Circuit, Serge Verstockt & ChampdAction, Larry Polansky, Eric Thielemans, Yannis Kyriakides, François Sarhan, Stefan Prins. ..

Zwerm is Toon Callier, Johannes Westendorp, Bruno Nelissen en Kobe van Cauwenberghe.Extra

Nog meer video materiaal van ZWERM