November Music 2023 - Maya Fridman & Garth Knox

Live registratie

  • Credits
  • Programma
  • Podcast
  • Playlist
Credits

Live registratie van Maya Fridman & Garth Knox Quartet tijdens November Music 2023

Book of Angels

Uitvoerenden:
John Zorn - Book of Angels

Maya Fridman – cello, zang
Garth Knox – viola d'amore, altviool, fiddle 
Soheil Shayesteh – kamancheh, live elektronica en visuals
Jacobus Thiele – percussie
Programma

Spirituele werelden komen samen in Book of Angels.
Artist-in-residence, celliste Maya Fridman heeft al een tijdje een gedroomde samenwerking met altviolist/componist Garth Knox op het wensenlijstje staan. Garth Knox was ooit kernlid van het magnifieke Arditti Quartet, maar reist nu de wereldpodia af als gevierd solist. Componisten als Kaija Saariaho schreven solowerk voor Knox en hij excelleert ook op de viola d’amore en de Middeleeuwse fiddle. Als afsluiting van Fridmans November Music-residentie brengen Fridman en Knox een speciaal concert dat cirkelt rond de indrukwekkende cyclus Book of Angels van de New Yorkse muziekmagiër John Zorn, die tijdens het eerste weekend te gast is en erg uitkijkt naar deze samenwerking.

In het verleden heeft Garth Knox al regelmatig werk van Zorn uitgevoerd en gearrangeerd. In zijn Book of Angels (2005-2017) blikt Zorn met veel liefde terug op de Joodse muziekhistorie. Fridman en Knox plaatsen werken uit deze cyclus in een nieuw licht. Naast de delen die Zorn speciaal schreef voor Garth Knox, speelt het kwartet nog andere composities en improvisaties. 

Daarbij worden ze bijgestaan door een uitgelezen, internationaal gezelschap. Soheil Shayesteh is een virtuoos op de kamenche (Perzisch strijkinstrument) en een groot kenner van de Arabische traditie. De schitterende kamenche-klank verrijkt hij met live-elektronica en visuals. Daarnaast voegt de Duitse slagwerker Jacobus Thiele zich bij het trio. Een ruimdenkende percussionist die verzot is op Afro-Cubaanse, Braziliaanse en Arabische muziekstijlen. Tezamen werpt het kwartet zich op Zorns engelen maar werken ze ook aan gloednieuw materiaal. Een wervelend antwoord op het Book of Angels met een demonisch randje. Of ‘onze eigen muzikale anti-angels’ zoals Maya Fridman het nieuwe werk treffend omschrijft.

De op de traditionele joodse cultuur gebaseerde stukken van Zorn, oude Midden-Oosterse melodieën, improvisaties en eigen composities van de vier topspelers, zorgen voor spannende cross-over muziek die de grenzen tussen stijlen en genres moeiteloos overbrugt.

Celliste Maya Fridman is dit jaar artist-in-residence tijdens November Music 2023. Haar veelzijdigheid en virtuositeit komt tot uiting in een aantal diverse concerten met onder meer violist Garth Knox, Maarten van Veen, LudoWic, Capella Brabant en Merel Vercammen. Ze wil zich tijdens November Music vooral profileren als maker.


Podcast

De November Music Podcast is een initiatief van festival November Music. Iedere aflevering zit er naast Remy Alexander een wisselende co-host uit het festivalteam om één van de muzikanten/makers van de komende editie van het festival te spreken

In aflevering drie is Maya Fridman te gast. Opgeleid als cellist maakt zij al een aantal jaren furore als uitvoerder, maar ook als maker en creatieve duizendpoot. In 2023 is Maya artist-in-residence tijdens het November Music festival met een aantal concerten en masterclasses. We spreken haar over haar werk, samenwerkingen en invloeden en hoe zij haar residentie heeft ingevuld.

Playlist

De celliste Maya Fridman beschikt over een jaloersmakende dosis energie. Als celliste met een bomvolle concertagenda springt zij op de bres voor nieuwe muziek. Voor New Music NOW maakte zij een selectie uit haar favoriete muziek.