November Music 2023 - Kika Sprangers

Live registratie

  • Credits
  • Programma
  • Podcast
  • Extra
Credits

Live registratie van Kika Sprangers Large Ensemble ft. Remy van Kesteren
Opgenomen in de Verkadefabriek in Den Bosch tijdens November Music 2023

Uitvoerenden:
Kika Sprangers - saxofoon
Remy van Kesteren - harp
Morris Kliphuis - hoorn
Mete Erker - saxofoon
tba - trompet
Ketija Ringa Karahona - fluit
Anna Serierse - vocalen
Nina Rompa - vocalen
Līva Dumpe - vocalen
Marit van der Lei - vocalen
Koen Schalkwijk - piano
William Barret - bas
Willem Romers - drums


Programma

Kika Sprangers Large Ensemble ft. Remy van Kesteren

Stormenderhand verovert saxofonist Kika Sprangers de jazzwereld. Met haar filmische totaalgeluid schildert Sprangers op een weids klankcanvas. Haar satijnzachte, subtiele saxofoongeluid geeft de verbeelding vleugels. Sprangers wil haar luisteraars diep raken met haar caleidoscopische, technicolor composities. Haar eerste liefde is vanzelfsprekend de jazz, maar ze vindt ook inspiratie bij kleurrijke toondichters als Ravel en Pärt. Sfeerrijke cinema voor de oren die de saxofonist sinds kort weet te realiseren met een ongekend droomensemble.

Van November Music kreeg Sprangers een compositieopdracht. Omringd door de trouwe kernleden van haar eigen quintet – slagwerker Willem Romers, bassist William Barrett, toetsenist Koen Schalkwijk en zangeres Anna Serierse – stelt Sprangers een nieuw, dertienkoppige sterrengroep samen. Daarin treft de vooruitstrevende jazzliefhebber onder meer topmusici als hoornist Morris Kliphuis (Kapok), rietblazer Mete Erker (Estafest), trompettist Alistair Payne (AM.OK) en fluitist Ketija Ringa Karahona.

Als speciale gast komt dit keer Nederlands avontuurlijkste harpist Remy van Kesteren mee. Vorig jaar kreeg Van Kesteren nog een en al bijval voor zijn emotionele residentie tijdens November Music. ‘Saxofonist Kika Sprangers haalt het beste in klank en kleur naar boven’, oordeelde Trouw over haar bejubelde album Mind’s Eye uit 2022.

Podcast

De November Music Podcast is een initiatief van festival November Music. Iedere aflevering zit er naast Remy Alexander een wisselende co-host uit het festival team om één van de muzikanten/makers van de komende editie van het festival te spreken.
In dit deel spreken we Kika over haar plaats in de lange en breed uitgewaaierde tradities van de jazzmuziek, en hoe zij zichzelf tegelijkertijd binnen en buiten deze hokjes ziet.

Extra

Mind's Eye

Kika Sprangers was tijdens de coronalockdowns regelmatig in de lege zalen van Tivoli te vinden.
Dag in dag uit werkte ze samen met haar bandleden al improviserend aan de schetsen voor haar nieuwe album Mind's Eye. Samen met haar kwintet nam ze de gelijknamige concertfilm op, met vier gloednieuwe stukken van het album.

Kika Sprangers Kwintet:

Kika Sprangers - Saxofoon en composities
Anna Serierse - Zang 
Koen Schalkwijk - Piano en wurlitzer
Alessandro Fongaro - Contrabas