November Music - Babylon aan de IJssel

Live registratie van 'Babylon aan de IJssel' tijdens November Music 2021

  • credits
  • program notes
  • in focus
  • interview
  • about
credits

BABYLON AAN DE IJSSEL

GILGAMESJ NU

Een jubileumvoorstelling ter gelegenheid van 30 jaar Hexagon Ensemble 

Muziek: Hawar Tawfiq
Tekst en regie: Marcel Roijaards
Spel: Judith Linssen
Vormgeving: Floriaan Ganzevoort
Muziekregie: Monique Krüs
Techniek: Eelco Vellema

 Uitgevoerd door Hexagon en het Koerdisch/Iraans ensemble Chra. 
13 november 2021 in de grote zaal van de Verkadefabriek te Den Bosch. 

program notes

De mystieke wereld van Gilgamesj botst met de harde werkelijkheid van een vluchteling in West-Europa. In het nieuwe muziektheaterwerk Babylon aan de IJssel verklankt de Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq een clash tussen culturen. In de door Marcel Roijaards geschreven tekst maken we kennis met een IND-medewerkster, vertolkt door actrice Judith Linssen. Ze moet beslissen of ze een jonge Irakees een verblijfsvergunning verleent. Zij vertelt over haar ondervraging van hem. Via haar leren we hem kennen en horen we zijn verhalen, angsten en dromen van een nieuwe toekomst. Zijn verhaal is onsamenhangend. Hij vertelt over zijn gevaarlijke vlucht, maar ook over een oeroud epos: Gilgamesj. Met zijn verbeeldingskracht schetst hij een kleurrijke wereld, terwijl in werkelijkheid grijze wolken boven de Nederlandse polders drijven. Aantekeningen in archiefmappen raken verward met het spijkerschrift op kleitabletten. Het gewelddadige heden verweeft zich met een troostrijk verleden.

In zijn muziek verbindt Hawar Tawfiq de klankwerelden van westers klassiek en de Koerdische muziekcultuur. Hij baarde eerder al opzien met orkestwerken voor onder anderen philharmonie zuidnederland en Het Gelders Orkest. Babylon aan de IJssel wordt uitgevoerd door het zeskoppige Hexagon Ensemble dat dit seizoen haar dertigjarige bestaan viert. Het Nederlandse blazersensemble met piano heeft een unieke, eigen klank. Overal ter wereld zoekt het ensemble naar onbekend of vergeten repertoire. Door deze speurtocht beschikken zij over een catalogus met meer dan vierduizend werken: onbekende stukken van bekende componisten, maar ook werken van onbekende componisten.

Hexagon ensemble bestaat uit Wout van den Berg (fluit), Bram Kreeftmeijer (hobo), Arno van Houtert (klarinet), Marieke Stordiau (fagot), Christiaan Boers (hoorn) en Frank Peters (piano). Daarnaast is een aantal Iraanse musici te horen met vooraf opgenomen materiaal. Het muziektheaterwerk Babylon aan de IJssel is speciaal voor het Hexagon Ensemble geschreven. 


in focus

Meer achtergrondinformatie over Hawar Tawfiq

interview

Aad van Nieuwkerk sprak met Hawar Tawfiq en Marcel Roijaards

about

Meer achtergrondinformatie om te downloaden en te lezen