November Music - Odysseus

Live registratie van Odysseus tijdens November Music 2021

  • Credits
  • Program Notes
  • In focus
  • Interview
  • About
Credits

Live registratie van Odysseus tijdens November Music 2021

Uitgevoerd door Asko|Schönberg
Calliope Tsoupaki - compositie
Awoiska van der Molen - beeld

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. De compositie is tot stand gekomen met steun van Fonds Podiumkunsten.


Program Notes

Tegenwind in het leven ondervindt iedereen wel eens. Bij de Griekse held Odysseus liggen de kaarten weer eventjes anders. Deze mythische mannetjesputter denkt de goden te slim af te zijn. Met desastreuze gevolgen. De Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki baseerde haar allernieuwste muzikale drama Odysseus op een cruciaal moment tijdens Odysseus’ vermaarde wereldtrip. De vermetele Odysseus krijgt een zak met tegenwinden mee, opdat hij onderweg zelf nooit last van tegenwind heeft. Maar de tegenwinden ontsnappen en ontwikkelen zich tot een oncontroleerbare storm. 

In opdracht van ensemble Asko|Schönberg schreef Componiste des Vaderlands Tsoupaki een zinderend concertant werk over dit noodlotsdrama. Tsoupaki heeft een eigen, sterk lyrische muziektaal ontwikkeld waar haar Griekse achtergrond en liefde voor oude muziek in doorklinkt. Muziek vol sacrale lading en tastbare sferen.

Voor Odysseus gaat Tsoupaki de samenwerking aan met fotografe en beeldend kunstenaar Awoiska van der Molen. Met haar aangrijpende natuurfoto’s oogst ze wereldwijd aandacht, onder meer met haar rondreizende tentoonstelling Hope. Op Griekse grond heeft Van der Molen een serie krachtige natuurfoto’s gemaakt, waarmee ze de onontkoombare dramatiek van Odysseus’ verhaal onderstreept. Projectie van fotografische beelden versterken tijdens de voorstelling de muzikale emoties. Odysseusgroeit zo uit tot een enerverende dialoog tussen beweging, muziek en beeld, waarmee Tsoupaki en Van der Molen ons confronteren met de consequenties van het menselijk handelen in het hier en nu. 

 

In focus
Interview

Aad van Nieuwkerk sprak met Calliope Tsoupaki tijdens haar afscheid als Componist des Vaderlands

About

Drie publicaties over Calliope Tsoupaki - Om te downloaden!